fredag 19. desember 2008

Ingen jul uten Joni Mitchell

God jul!


Kjære bokvenn og bloggleser!
I dag reiser jeg på juleferie. To uker på en fjellhytte. Forhåpentligvis blir det uendelige mengder med snø - gnistrende kalde dager og stjernehimmel. Det er perfekte forhold for et glass rødvin foran peisen, med en god bok. I hele høst har jeg "samlet" julelektyre, og har i flere uker kjent på den gode følelsen av å ha samlet et godt knippe kjente og ikke så kjente forfattere som venter på å bli lest.
Jeg ønsker dere en riktig god og fredfylt jul, med gode lesestunder og forhåpentligvis harde bok-pakker under treet!

torsdag 18. desember 2008

Johan Harstad - Hässelby

På omslaget til Hässelby står det Demonteringen har begynt. Jeg mener det burde stått Dekonstruksjonen har begynt. For dette er en dekonstruksjon av en historie mange av oss har et forhold til.

Bertil og Albert Åberg er selve symbolet på 70-talls barna. De med nøkkel rundt halsen, skilte foreldre og oppvekst i forstaden. De var ikke så mange, men de var de første av det som skulle bli en skilsmisseboom på 90-tallet. Bertil var den snille pappaen. Han hadde pipe og en tålmodighet som varte herfra til månen. Albert var den lille snusfornuftige gutten som ikke fikk røre sagen, og som elsket bestevennene sine, Victor og Milla.

I denne boken fortsetter historien om Albert Åberg og hans verden. For Albert ble altså voksen.
Hvordan var egentlig forholdet mellom Albert og pappa'n? Hva skjedde med Milla og Victor? Og ikke minst: hvor og hvem var mamma'n til Albert? Dette og mere til får vi vite i denne boken.

Hässelby er en fabelaktig bok som beskriver periodene fra 1970 tallet og fremover på en måte som vi kjenner oss igjen i. Albert liker The Police. Han blir hekta på Star Wars. Han tar interrail. Og han flytter til det store utland. Han forelsker seg. Blir radikal. Mister venner og får nye venner. Temmelig likt alle oss andre som er på alder med Albert. Men Albert har ikke et ukomplisert forhold til pappa'n. Og for oss Albert Åberg lesere er det selve bomben.

Harstad dekonstruerer romantiseringen av 70-tallet - som Albert Åberg bøkene er et eksempel på. Det er tøff lesing - spesielt siste halvdelen av boken. Jeg har sjeldent kost meg så mye med en bok som med denne - og det er en må-ha-lest bok for alle som vokste opp parallelt med Albert.

På baksiden av bokomslaget sammenfattes bokens kjerne:

For det nye årtusenet er i gang nå
Det store opprydningsarbeidet har begynt
Heltene skal forsvinne.
Alt skal tas fra deg.
Alle du var glad i.
Alt du elsket.
Alt du eide.
Og kanskje er det endelig sant, det menneskene har tenkt i så mange år.
Nå står ikke verden til påske.

Ord blir overflødige - løp og kjøp!

God bok!

onsdag 17. desember 2008

Den Evige Fred


Tredje definitivartikkel til den evige fred:

Verdensborgerretten skal være avgrenset etter den almene gjestvennlighets betingelser.

"Det er her som i forrige artikkel ikke tale om filantropi, men om rett. Og da betyr gjestfrihet (gjestmildhet) en fremmeds rett til ikke å bli behandlet fientlig etter ankomst til en annens territorium. Den andre kan avvise ham dersom det kan skje uten hans undergang, men så lenge han forholder seg fredelig på sitt sted, skal han ikke møte ham som fiende. Det dreier seg ikke om noen gjesterett som vedkommende kan gjøre krav på, men om en besøksrett, som tilkommer alle mennesker, til å tilby sin samfunnsdeltagelse. Dette skjer i kraft av retten til felles besittelse av jordens overflate. På denne jordkulen kan menneskene ikke spre seg i det uendelige, men må omsider tåle hverandres naboskap slik at ingen opprinnelig har mer rett enn andre til å oppholde seg på et bestemt sted på jorden."

Immanuel Kant. Den evige fred. En filosofisk plan. 1795. Norsk utgave Thorleif Dahls Kulturbibliotek 2002

Margit Walsø - Kjære Voltaire


Denne boken inneholder to parallelle historier. For det første historien om Emilie du Chatelet. Hun kom fra en god familie, og gjennom et arrangert ekteskap ble hun desto mer velstående og fikk innpass i kongelige og adelige kretser. Da hun hadde fått tre barn med mannen ble de enige om å fortsette ekteskapet formelt, men ga hverandre full frihet til å ha et liv med andre. Voltaire er den fjerde elskeren til Emilie.
Den andre historien - den jeg syntes er mest interessant, er historien om opplysningstiden og kampen for ytringsfriheten. Dette er en viktig periode i europeisk historie, og la grunnen for den demokratiske styreformen vi har nå.
Boken holder seg først om fremst til historien om Emilie. Hun oversattte Newton til fransk, var lidenskaplig opptatt av matematikk og filosofi, og tilhørte det gode selskap i Paris. Sammen med Voltaire utvikles hennes intellektuelle vekst, og i åresvis jobber de sammen. Det som skjer er (selvsagt) at Emilie faller ned fra pidestallen og dør. Bokstavlig talt. Hun forelsker seg i en middelmådig mann - yngre enn henne, som ikke vil ha hun. En patetisk historie - og i boken formidles den på en måte som ikke gjør at man får sympati for Emilie - tvert i mot - jeg ble skikkelig irritert.
Den andre historien kunne det vært gjort mye mer av - eksemplarisk i så måte er Den lukkede bok. Denne kan ha vært en inspirasjon for Walsø - men når ikke opp hvis en sammenligner disse to bøkene. Men i en totallesning av bøker som beskriver denne tidsepoken ( da tenker jeg for eksempel på Livlegens besøk, Den lukkede bok og Kjære Voltaire) får man et godt bilde av opplysningstidens "ånd".
I tillegg til de overnevnte kom det for noen år siden en utmerket bok om Diderot (Opplysningstidens sjonglør - Denis Diderot 1713 - 1784) av Anne Beate Maurseth. Sammen med Det moderne - et essay om Vestens kultur av Dag Østerberg har man litteratur som dekker "hovedtrekkene" fra opplysningstiden.
God bok!

tirsdag 16. desember 2008

Yalom- Schopenhauerkuren



Irvin Yalom er en forfatter som har gitt meg og mange andre gode leseopplevelser. Han er psykoanalytiker av yrke og bøkene hans tar utgangspunkt i egne erfaringer som terapeut.

Den siste jeg leste av Yalom er Schopenhauerkuren. Den er en perle for alle som har interesser for filosofi og psykologi, i tillegg er det en god fortelling om menneskelige utfordringer.

Historien begynner med at hovedpersonen Julius Hertzfeld som er psykoanalytiker får beskjed fra legen om at han har uhelbredelig kreft. Denne beskjeden får han til å reflektere over sitt virke som analytiker, og han grubler over de pasientene som han ikke klarte å hjelpe. For å komme nærmere svaret på hvorfor han ikke maktet å hjelpe disse pasientene tar han kontakt med den pasienten som ga han de største utfordringene; Philip. Når han får kontakt med Philip blir han overrasket over å høre at Philip har kurert seg selv, ved å lese Schopenhauer. Philip ønsker nå å bli terapeut, men er avhengig av å ha en veileder. De inngår en avtale om at Julius skal ta jobben som veileder, til gjengjeld skal Philip delta i det som skal være den siste terapigruppen Julius har.

Hovedfortellingen er om Julius og Philip, om de andre deltagerne i gruppeterapien, og om Schopenhauer. Det er fantastisk god lesing, og jeg likte spesielt delen der Schopenhauer langer ut mot Fichte og Hegel - sine samtidige "konkurrenter".

Anbefales som julelektyre, fås i paperback.

God bok!!

Bilde lastet ned fra Haugenbok.no

søndag 14. desember 2008

Linda Olsson - La meg synge deg stille sanger



Omslaget på denne boken er meget illustrerende for bokens innhold. Litt førende, på kanten til å bli overtydelig. Boken handler om den unge forfatteren Veronika som reiser til et avsideliggende sted i Sverige. Her leier hun et hus, og hun skal skrive og komme over en kjæreste som nettop har druknet. Vis a vis hunset hun leier bor den gamle kvinnen, Astrid, som også har mye sorg i seg. Hun blir kalt for heksen, og av grunner som aldri blir fortalt har hun ingen kontakt med noen av de andre i bygda.

Disse to blir (selvsagt) nære venner. Med få ord utleverer de seg til hverandre, og vi får vite den tragiske historien til de begge. Historiene er triste, men for meg ble det hele litt vel overtydelig. Og mange klisjeer. Bøttevis med klisjeer. Jeg syntes i tillegg at hovedpersonene snakker veldig lite sammen, de svarer ikke når den andre forteller, og jeg skjønner ikke helt hva som er grunnen til at de i utgangspunktet begynner med å utlevere seg til hverandre.

Boken har fått gode kritikker, og den er helt grei å lese. Littegranne klissete og litt for mye som ligger i kortene. Ingen bomber med andre ord, og ingen dypereliggende filosofi.

God bok!

fredag 12. desember 2008

Barske Børnerim


KariE på leselistami har skrevet om Barske Børnerim og på oppfordring siterte hun ett som min kjære svigerfar alltid deklamerer etter en lang god tur i skogen når kurven er full av sopp. Jeg kan ikke dy meg til tross for at soppsesongen desverre er over. KariE har flere på siden sin. De er fornøyelige!!




*
Godt gammelt Husraad.
Plukker i Skoven du ukendte Svampe,
saa lad først Lillebror smage derpaa.
Dersom han dør under Skrigen og Krampe,
saa bør du selv lade Svampene staa.
Og hvis der ingenting sker med den Lille?-
Tja, saa gik den Portion Svampe til Spilde!
*

God førjulshelg!
Boken finnes på antikvariater - men også i ny utgave.

Einar O Risa - Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen


Helt tilfeldig fant jeg denne boken. Den var til redusert pris, og lå nederst i kassen. Det var først og fremst estetikken - den nydelige tittelen og det fine omslaget som fanget oppmerksomheten. Einar O. Risa ? - har aldri hørt om han før.. Boken er hans tiende roman (!) og jeg skjemmes over ikke å ha lest denne mannen før.
Jeg går ikke ut lenger, jeg svever over byen handler om to menn som var studievenner. Nære venner. Vennskapet brytes på grunn av en ung kvinne som begge forelsker seg i. Handlingen starter tyve år etter vennskapet tok slutt. En er journalist i Stavanger - den andre er professor i København.
I boken møtes disse to igjen. Fortid blir nåtid og det er mye usagt som skal sies. Handlingen er fortettet på en fin måte, og det som ligger i mellom er det som ikke kan sies, forklaringene som ikke finnes.
Plottet om Jack i Dublin trekker troverdigheten i fortellingen ned, men ikke nok til at dette ikke er en bok å anbefale. Det er først og fremst en varm bok om vennskap, om tilbakeblikk og om levde liv. Vakkert!
God bok!

torsdag 11. desember 2008

Sara Stridsberg - Drømmefakultetet


I 1989 kjøpte jeg den da omdiskuterte boken om Andy Warhols liv og død (se her for referanse) Boken gjorde dypt inntrykk, spesielt historien om Valerie Solanas, en meget spesiell kvinne som kan betegnes som en "stalker". Hun forfulgte Warhol pga manuset Up your Ass som hun hadde skrevet og gitt til Warhol. Andy Warhol hadde ingen interesse i å sette opp dette stykket, og gjorde den feilen at han ikke retunerte manuskriptet. Dette var innledningen på en terror-periode, Solanas ringte Warhol ustanselig, hun plaget han og hun skremte han. Det endte da også med at hun skjøt han.


Konsekvensene av Solanas truende atferd var at den paranoide Warhold til slutt lukket The Factory. Tidligere hadde dette vært et møtested for alle typer mennesker, en av stamgjestene var Lou Reed. Biografien om Warhol og The Factory gjorde stort inntrykk på en den gang ung sjel - og særlig den delen som omhandlet Solanas.


Det var med spenning jeg startet på Sara Stridsbergs bok om Valerie Solanas Drømmefakultetet. Den fikk meget gode anmeldelser, både for historien, men også for selve skrivegrepet som er benyttet. Stridsbergs grep er at hun er med i livet til Valerie og lar hovedpersonen fortelle fritt sin opplevelse av sitt eget liv. Alt imaginært, men med referanser til de faktaopplysninger som foreligger om Solanas.
Solanas er ekstremfeminist om dannet i sin tid det såkalte Society for Cutting Up Men - SCUM. Hun skrev et manifest som beskrev en verden uten menn. Solanas var blitt seksuelt misbrukt fra hun var liten, og hun levde livet fra hun var 15 til hun døde som prostituert.
Boken er heavy reading. Alle menn hun møter er haier - de er ute etter å utnytte kvinner seksuelt. De som ikke er det får grove tilbud fra Solanas. På denne måten viser Stridsberg hvordan Solanas makter å skape en endimensjonell verden, der bildet av menn formes inn slik at det passer i Solanas forståelse av dem.
Solanans var lesbisk og hennes forhold til sex virker manisk og tvangsmessig. Warhol, som selv var en homoseksuell eksentriker kan ikke ha vært en trussel for Solanas, og hennes opptatthet av manuskriptet som forsvant (det ble forøvrig funnet igjen i Warhols ting etter at han døde) kan kanskje tolkes som et intens behov for anerkjennelse.
For Solanas var i følge Stridsberg en over normalen intelligent kvinne. I følge Strisberg var Solanas stipendiat i psykologi - jeg har ikke klart å finne ut om dette stemmer. Men hvis det stemmer er det en utrolig prestasjon - sett i lys av den bakgrunnen Solanas har.
Helt til siste tredjedel av boken er det Solanas som snakker - det er hennes versjon som skrives. Det er et vendepunkt i siste del av boken, da får de andre deltagerne en stemme. Deres reaksjoner på Solanas - både fremtoning og ytringer - gir en sterk korreks til det bilde som til da er presentert. Jeg likte dette grepet godt - fordi det plasserer historien slik den faktisk var - Solanas var en plaget sjel, med en rekke vrangforestillinger, og hun må ha vært en pest for omgivelsene. Samtidig makter Stridsberg å gi en fremstilling av Solanas som er kjærlig og ømt.
Absolutt en bør-lese-bok. Anbefales herfra til himmelen!
God bok!

onsdag 10. desember 2008

Diane Arbus


Det var da jeg så den veldig rare filmen Fur med Nicole Kidman at jeg virkelig ble nysjerrig på Diane Arbus. Tidligere hadde jeg assosiert hun med skrekk og gru - det er bildet av tvillingene som er inspirasjon for noen av de sykeste scenene i The Shining.



Filmen om Arbus er virkelig snål; en fri tolkning av Arbus "fødsel" til den store fotografen hun ble. Men for å gi en kort innføring om Arbus: Hun ble født på 20-tallet i en velstående familie som solgte pels - derav tittelen på filmen. Hun gifter seg tidlig med Allan Arbus - jada - helt korrekt - han som senere fikk en stor rolle i MASH. Ekteparet Arbus var mote- og reklamefotografer og arbeidet sammen. Diane var en søkende personlighet, noe som beskrives i den utmerkede biografien Diane Arbus. A Biography av Patricia Bosworth, og hun begynte å orientere seg mot mer kunstneristiske prosjekter. Det hun ble berømt for er bildene av det som i en samlebetegnelse den gang ble kalt for freaks - folk som er helt annerledes. Dverger, prostituerte, alkoholikere, nudister, dragqueens - you name it.


Bildene til Arbus er sterke og suggererende, og historien hennes er totalt fasinerende. Hun tok livet av seg i 1971, 48 år gammel. Da var hun skilt fra Allen, og etterlot seg to døtre.

Anbefales!!

God bok!

Begge bildene er lastet ned fra Amazon, der har jeg kjøpt begge bøkene det refereres til i dette blogginnlegget. Filmen "Fur" får du på platekompaniet.no

tirsdag 9. desember 2008

Christophe Dufossê - Etter siste time


Denne boken skapte mye debatt da den kom i Frankrike i 2004. Boken innledes med at en ung lærer kaster seg ut fra et vindu på skolen der han arbeider. Dødsfallet fører til at hovedpersonen Pierre overtar skoleklassen etter den døde læreren. 8de klassen virker tilsynelatende som en vanlig klasse, med flinke elever. Men det er tilsynelatende. Ganske raskt etter at Pierre har overtatt klassen begynner han å motta anonyme telefonsamtaler og pakker med ubehagelig innhold i posten.
Romanen kan leses som en sterk samfunnskritikk - og skolekritikk. Elevene som fellesskap har utviklet destruktive handlings og tankemønstre og selv om det er et stykke til Fluenes herre er det samme uhyggen med at en gruppe med barn blir omformet til en farlig enhet som er vanskelig å forstå og tolke.
Dufosse er født i 1963 og han kaster noen humoristiske tilbakeblikk på sin egen ungdomstid. Lærerkollegaene blir betraktet med ironisk distanse, og han gir gode beskrivelser av slitne og desillusjonerte lærere.
Frankrike har noen karakteristiske samfunnsutfordringer, spesielt i forhold til ungdomsgenerasjonen, noe som beskrives i denne romanen. Romanen kan allikevel relateres til andre samfunn, som feks. vårt. Beskrivelsen av samfunnet og skolens påvirkning på den oppvoksende generasjon er tankevekkende, og setter søkelys på viktige sider ved oppvekstkultur, oppdragelse og generasjonsmotsetninger.
Anbefales!!
God bok!
Bilde lastet ned fra Haugenbok.no

mandag 8. desember 2008

Philip Roth - Hvermann


Jeg likte utseende på denne boken - og kjøpte den. Jeg innså raskt at dette var en forfatter jeg burde ha lest tidligere. Men da har jeg noe å se frem til.
I Hvermann møter vi en eldre mann som kvier seg for døden. Han har tre ekteskap bak seg, som han har kjørt i grøften. To sønner som ikke kan utstå ham, og en datter som forguder han. En bror som elsker ham - men som han har brutt med fordi han er misunnelig på brorens lykkelige liv.
Handlingen begynner med en begravelse og døden blir umiddelbart tematisert. Deretter følger vi hovedpersonens historie fra han var liten og frem til dagen i dag. Hovedpersonen filosoferer over livet slik det ble, både sitt forhold til medmennesker og til sitt eget snart avsluttede liv.
Hovedpersonen har hatt noen gode relasjoner, men han har klart å ødelegge alle. Nå er han ensom og redd for å dø - og den eneste han har skikkelig kontakt med er datteren.
Boken er sår og vakker. Den faller inn i kategorien bøker (og filmer) som gir et retrospektivt blikk på livet til et menneske som har levd livet og ser det nærme seg slutten. Alt som kunne eller burde vært gjort annerledes blir tydelig, og det er denne sårheten Roth er god til å sette ord på.
Boken er velskrevet og tankevekkende. Anbefales varmt.
God bok!
Bilde lastet ned fra Bokkilden.no

søndag 7. desember 2008

Sylvia Plath - Glassklokken


Glassklokken er en av de mest tragiske bøkene jeg har lest - spesielt siden den ikke kan leses uten at en har Plaths triste skjebne liggende i bakhodet.
I boken beskrives en ung kvinnes sammenbrudd - og det er nærliggende å tro at mye av det som skrevet er selvopplevd. Boken er en sterk beretning om fortvilelse, savn og uro.
Jeg liker aller best lyrikken til Plath, men denne romanen gjorde et sterkt inntrykk. Plath hadde store problemer og hun brukte dette som tema i bøkene og lyrikken sin. Ekteskapet med Ted Hughes var meget turbulent, og han ble i mange år sett som en direkte årsak til at Plath til slutt tok sitt eget liv.
Filmen om Plath - Sylvia - beskriver livet til forfatterinnen - og til tross for at barna til Plath har protestert på filmen syntes jeg den ga et troverdig bilde av historien slik vi kjenner den fra bøkene hennes og det som er fortalt om henne i ettertid.
God bok!

Biblioteket i Alexandria


2,5 timer utenfor Kairo ligger et av verdens mest spektakulære bygninger - biblioteket i Alexandria.
Biblioteket er tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. De vant konkurransen om å tegne bygningen - og det sies at det var over 650 arkitektkontorer fra hele verden som sendte inn forslag.
Jeg har vært i Kairo - en meget eksotisk opplevelse, og hvis det blir en neste gang skal jeg legge inn tid til et besøk.
For mer info om biblioteket se her.

fredag 5. desember 2008

Hal Hartley

Det beste med å ha ferier er å planlegge leselektyre og filmer man skal se - i god tid i forveien. Nå er tiden inne for å begynne å hamstre paperbacks og filmer som skal bidra til å at juleferien blir en tid der batteriene fylles.

Hal Hartley er en av mine absolutte favoritter. Han lager filmer som er ulikt det meste annet. Hvis du ikke har sett noe av han kan du glede deg stort - han har laget fantastiske filmer - på linje med Down by law, Matrix, Scener fra et ekteskap, Annie Hall - med flere. Noen av filmene til Hartley er litt eksperimentelle, men disse er må-ha-sett filmene.

Trust (1990)
Henry Fool (1997)
The Unbelievable Truth (1989)
Simple Men (1992)

Simple Men er min favoritt. Det er en mørk komedie om to brødre som av diverse årsaker må komme seg ut av New York. De kommer til en avsidesliggende gård og her bor det vakre kvinner. Det høres klisjeaktig ut, men er det ikke!! Det som er spesielt med Hartley sine filmer er kommunikasjonen mellom figurene som oftest går forbi hverandre. Korte setninger, nesten minimalistisk, men med stort innhold. Han bruker ukjente skuespillere og filmmusikken er knallbra. Handlingen tar ofte totalt overraskende vendinger og man vet aldri hvor det bærer.

Filmmanuskriptene til Trust og Simple men er samlet i en og samme bok (Faber & Faber: 1992). Det er kostelig lesning, og gir filmen det lille ekstra hvis man leser gjennom replikkene etter man har sett filmen.

Hartley er en beskjeden mann - jeg hadde fornøyelsen av å være på Cinemateket da han presenterte en film for noen år siden - og han er det som i USA betraktes som smalfilmregissør. Paul Auster er dedikert fan av Hartley, og filmene gir en stemning som kan minne om Austers bøker.

Anbefales varmt - sleng deg rundt og bestill så er julen reddet!

torsdag 4. desember 2008

Åse- Marie Nesse

Legg ikkje ditt liv i mi hand

Legg ikkje ditt liv i mi hand
om min kjærleik er svar
min kjærleik er også eit rop
i motvind
-
legg ein blom i mi hand
ein tusenfryd i dag
ein tistel i morgon
og den lækjande urt
som veks av tårer
-
legg ein fugl i mi hand
ein pjusket liten fugl
så stryk eg han vakker
og lærer han å flyge:
Kom tilbake når du vil
-
legg di hand i mi hand
så er vi sterke saman
så er vi svake saman
så er vi saman
-
men tyng meg ikkje ned
med din kjærleik
legg ikkje ditt liv i mi hand
lev sjølv

-
"og ingenting går tapt. Dikt i utvalg"

onsdag 3. desember 2008

Naja Marie Aidt



Nordisk Råds litteraturpris for 2008 gikk til den den danske forfatterinnen Naja Marie Aidt og novellesamlingen Bavian. Jeg har den danske utgaven - men den finnes nå også på norsk.

Boken består av 15 noveller. Alle novellene starter i dagligdagse hendelser og tematiserer parforhold, familieforhold, utroskap, skillsmisse og barn. Aidt skriver vakkert, vakkert, vakkert.

Karakteristisk for novellene er at de begynner rolig, i det hverdagslige og gjenkjennelige. Men ganske raskt begynner man å føle en uro når man leser. Enkle ord, bevegelser og stemninger skaper en uro som vokser. Ingen av novellene er harmoniske, i den forstand at denne uroen - eller det urovekkende - ligger i alle tekstene.

Bavian er en verdig vinner av litteraturprisen og anbefales varmt!!

God bok!

tirsdag 2. desember 2008

Annie Leibovitz


Stor bok fortjener stort bilde. Disse bøkene er store både i størrelse og i kvalitet. Leibovitz er en av de største kvinnelige nålevende fotografene i verden. I A Photographer's Life. 1990 - 2005 er det bilder som spenner fra kjendisporetter, til familiebilder, naturbilder, bilder fra Sarajevo under krigen og de sterke bildene av samboer Susan Sontag døende og etter hun døde.
I Women er tematikken gitt: kvinner, og det er fotografier av alle typer i kvinner i ulike situasjoner. I denne boken har Sontag skrevet et innledende essay - og som det meste hun har skrevet, har dette høye litterære kvaliteter.
Jeg har fått begge bøkene fra Amazon, det er mulig man kan få bestilt de samme gjennom Tronsmo eller Norli.
Flotte bøker, fine som gaver til fotointeresserte, eller som blabøker.
God bok!

Haugen bok

http://www.haugenbok.no

Vi kjøper mer og mer på nettet - og det finnes en rekke sites for kjøp av bøker. Jeg er ivrig netthandler av bøker og har forsøkt diverse sites. Favoritten er på en klar topp-plassering Haugen Bok.

Jeg har vært kunde hos Haugen bok siden 90-tallet - det var her jeg gjorde mitt aller første kjøp på nettet. Hvis du klikker deg inn ser du at det er oversiktlige sider. Det er lett å finne frem i de ulike kategoriene og det er gode omtaler av hver enkel bok. Haugen bok har alltid godt utvalg i kategorien bøker på tilbud og med jevne mellomrom sender de ut en tilbudskatalog med virkelig gode tilbud.

Det som først og fremst gjør Haugen til den beste bokhandlene på nett er rask levering og utmerket service. Jeg har opplevd å få en bok jeg ikke hadde bestilt og de tok regningen umiddelbart. Dette er i og for seg ikke noe overraskende - det kan man forvente. Men da jeg ved en anledning kom til å bestille samme boken to ganger fikk jeg beskjed om at greit nok - du betaler for en. Den andre kan du gi til skolebiblioteket eller som gave til en venn. Jeg vet at Amazon også gjør dette - men har ikke opplevd det i Norge tidligere - eller senere.

Sender man en mail til Haugen bok får man svar i løpet av kort tid. På noen nettsider føles det som om butikken egentlig ikke eksisterer - det er ikke mulig å sende mail, eller man får automatiske svar når man sender mail. Sånn er det ikke på Haugen bok. Der får man svar, undertegnet med navn og kontaktinformasjon.

Jeg har sammenlignet Haugen bok med feks Bokkilden som for så vidt er en god netthandel, men det tar vanvittig lang tid når man søker på bøker. Hos Haugen kommer resultatet med en gang.

Er du julestresset og har lite tid - gjør som meg. Jeg bestiller alle julebokgavene hos Haugen bok - med en kopp gløgg på skrivebordet og julemusikk i radioen. Og julefreden senker seg..

God handel!

mandag 1. desember 2008

Jonny Halberg



Jonny Halberg er en glimrende forfatter. Jeg likte veldig godt Flommen, og jeg elsker All verdens ulykker. Innberetning til Det kongelige norske utenriksdepartementet om Jonny Halbergs reise til Romania 2005.

I boken beskriver Halberg en reise til Romania. Formålet med reisen er en boklanseringsturne, arrangert av det norske utenriksdepartementet. I boken leker Halberg med forfattermyten, og han beskriver sitt vanvittige møte med det øst-europeiske Romania.

Boken er hylende morsom, Halberg beskriver de mest utrolige situasjoner. Øst-europeisk drikkekultur blir behørig beskrevet. For alle som har et kjærlighetsforhold til Øst-europa er den en må-ha-lest-bok. Og for de som ikke har et forhold til de tidligere øst-blokklandene - spiller ingen rolle, dette er en av de festligste norske bøkene som har kommet på lenge. Finnes nå i paperback.

God bok!

Bilde lastet ned fra Kolonforlag.no